Krausz Emma írásai

Írói szemszögből az illegális könyvletöltésről

2018. december 02. - krauszemma

 22.pngA tudomány állandó fejlődésével gyorsan változik a világ. Az egyik ilyen technológiai vívmány, az Internet számtalan lehetőséget jelent, úgy működik, akár egy hatalmas közös tudástár. Az információ kéznél van, visszakereshető és letölthető. A gond akkor van, ha olyan tartalmat szedünk le a világhálóról, amivel másoknak kárt okozunk.

 

 

 

 

 

 

Az illegális könyvletöltésről sokan sokféleképpen gondolkodnak. Ezt bizonyítja a 2017-es Kildara olvasási szokásokkal kapcsolatos felmérése: a válaszadók közel 60%-a felelt igennel, szedett le már az internetről illegálisan könyvet. Ennek hátterében számtalan ok állt, például a kíváncsiság, a pénzhiány, drágállás vagy a cím beszerezhetetlensége. Másik eredmény, a válaszadók több mint 40%-a nem ítéli el az illegális könyvletöltést, 18% támogatja a fenti érvek miatt, a drága könyvek, a beszerezhetetlenség és a gyors, kényelmes elérhetőség miatt. Ugyanakkor a kitöltők 30%-a elítéli, mert ezzel nem támogatja a szerzőket és veszélyezteti a könyvsorozatok kiadását. A Kiadó és munkatársai, valamint a szerző ugyanis az eladott példányokból élnek.

Felemelő érzés volt, amikor kiadták a regényem, felbukkantak a kereskedők polcain. Tudni kell azonban, hogy egy könyv megjelenését rengeteg folyamat előzi meg, kezdve a szerkesztéssel, a korrektúrával, a borítókiválasztással és promócióval. Más-más szakmabeli látja el mindezen részfeladatokat, és munkájukért ugyanúgy fizetés jár. A szerző szintén pénzt kap a kiadásból, minden eladott példány esetén jutalékot, amely segíti az életben és tovább ösztönözheti az írásra. Amennyiben illegális letöltésre kerülnek a regények, azzal mind a Kiadót, mind a szerzőt károsítják.

Sokan nem tudják, hogy a könyvletöltés törvénytelen, szerzői jogokat sértenek vele, vagy bűncselekményt követnek el a feltöltött példányok után elkért összeggel. Márpedig ez a folyamat tovább nehezíti a kiadók helyzetét, a kevesebb eladott példányszám esetén magasabb árakkal kompenzálják a veszteséget. Éppen erre az ördögi körre mutat rá a Kildara-projekt, hiszen az ellensúlyozás miatt drágábbak lesznek a könyvek, megszűnhetnek a könyvsorozatok, vagy éppenséggel elérhetetlenné válnak, nincs utánnyomás és az újrakiadásra kell várni.

Mit lehet tenni? Milyen olvasó-, kiadó- és szerzőbarát megoldások léteznek? Éppen az Internet adhat ezekre a kérdésekre választ. Bár egy könyv sikerességét jelezhetik a letöltések mutatói, mindenkinek jobb, ha közvetlenül a kiadót és a szerzőt támogatjuk – a kiadó fennmarad, a szerző folytatást vagy még több regényt ír. Lássuk, hogyan!

 

 

 

 

  1. Minden kiadó egyéni akciókkal, kiárusítással készül, érdemes a honlapjukon vagy hírlevelekből tájékozódnod az kedvező ajánlatokról.
  2. A Moly.hu, a Rukkola.hu felületek szintén jó példát nyújthatnak. Könyvcserével hozzájuthatsz használt példányokhoz, részt vehetsz nyereményjátékokon.
  3. Ha a kíváncsiság vezérel, elegendő a beleolvasót lapozgatnod. A legtöbb kiadó honlapján egyszerű kattintással elérheted a megosztott részleteket.
  4. A könyvtári olvasójegy megváltásával rengeteg könyvhöz juthatsz hozzá minimális összegért, és ezzel is a kiadókat és a szerzőket támogatod.
  5. Sok kiadó kínál elérhető áron klasszikus és kortárs zsebkönyveket.
  6. Az antikváriumok gyűjteményéből olcsóbban szerezheted be a kívánt könyveket.
  7. Vannak könyves vándorszekerek, jó minőségű, megfizethető könyveket nyújtanak.
  8. A Magyar Elektronikus Könyvtár katalógusából szintén ingyenes könyvek között szemezgethetsz.

 

A cikk elsősorban írói szemszögből íródott, a célom a tájékoztatás volt. Fontosnak tartom, hogy az egész folyamatot, a kiváltó okokat és a következményeket lássuk, és megoldásokat keressünk az illegális könyvletöltés megszüntetésére. Első lépésként kikerestem olyan honlapok címét, ahol jogtisztán hozzáférhettek ingyenes könyvekhez. Ti mit gondoltok? Milyen lépések segíthetnének?

 

Jogtisztán letölthető könyvek tárhelyei:

Könyvcserés tárhely:

Olcsóbban beszerezhető könyvek tárhelye:

Források:

 

Szeretettel:

krausz_emma_aliras.png

 

 

Képek forrása:

Pexels.com & Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://krauszemma.blog.hu/api/trackback/id/tr3015520340
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása