Krausz Emma írásai

RÓLAM

2020. március 13. - krauszemma

Krausz Emma író vagyok, és azért hoztam létre ezt az oldalt, hogy közöljem a könyvekkel, pedagógiával és pszichológiával kapcsolatos cikkeimet.

Már gyerekkorom óta foglalkoztatott az írás. Legalább annyira szerettem egy-egy történetet kitalálni, mint rajzolni, és ez a kettő párra is talált, amikor iskolás koromban a magam és mások szórakoztatására szerkesztettem egy állatos újságot. Matricákat gyűjtöttem, azzal színesítettem a lapokat, vagy lerajzoltam a cikkekben szereplő élőlényeket. Akkor voltam igazán boldog, amikor az újságokhoz készített feladatokat anyukám és az osztálytársaim rendre megfejtették.

Később az írás sokáig háttérbe szorult a rajzolás miatt, és csak gimnázium végén vettem elő a régebbi, fióknak írt történeteimet. A legnagyobb ihletet akkoriban a Harry Potter jelentette nekem. Ahogy sok más gyereket, engem is beszippantott, és annyira megmozgatott egy-egy kép vagy háttérvilág (honnan ered a mágia ebben az univerzumban?), hogy sorra írtam a rajongói történeteket. Ez kiváló írástechnikai játék volt, ezeknek köszönhetően számos írói hangot, munkamódszert kipróbáltam, megfigyelhettem a szövegszerkezeteket és stílusokat.

Egyre jobban érdekelt az írás, újra nekiültem saját, önálló világú történeteket írni. Eleinte sok novellával, később regénnyel próbálkoztam. Tudatosan elkezdtem kutatni írástechnikai cikkek és feladatok után az interneten, végül jelentkeztem a Könyvmolyképző Alapozó kurzusára, ahol tovább mélyíthettem a tudásom. A legnagyobb elismerést a két novellám (Bárka és az Álomépítő) megjelenése jelentette az Aranymosás oldalán.

Több év is eltelt, mire befejeztem az első, Pandóra arcai munkacímű regényemet. Ez újabb energiát adott, hogy belefogjak egy másik könyvbe. Így született meg az Osztálykép. Az előolvasók kezdeti méltatásain felbuzdulva tovább dolgoztam a regényen, aztán 2017-ben beadtam a [bekezdés] program pályázatára az átdolgozott verziót. Hatalmas öröm volt, amikor kiderült, hogy nyertem.

Mindemellett nagyon sokat köszönhetek az interneten, egyetemen és munkahelyen megismert barátaimnak, akik állandó, hathatós támogatással segítették a munkámat. Saját magunk, rögtönzött írótáborai és a kávé-tea melletti több órás beszélgetések rengeteget adtak, és ezért nem is lehetek elég hálás.

 Írásaim:

Osztálykép (regény), Twister Media, 2018

12.pngEgy LMBTQ ifjúsági történet a felnőtté válásról, a gyászról és az elfogadásról.
Kálnoki Levente nem akar mások életének részévé válni. Mégis szemtanúja lesz a fiúöltözőben, ahogy az ünnepelt focista osztálytársa, Szendrei Ákos az arcán rúzzsal fényképezi le magát, és küldi el a fotót valakinek. Levente megígéri, hogy hallgat, így a fiúk útjai külön is válnának, de legnagyobb szerencsétlenségükre mégis együtt kell dolgozniuk egy iskolai projekten. Levente, ahogy egyre közelebb kerül Ákoshoz, néhány osztálytársát megismeri, akik által az élete is megváltozik. Mindezeken túl Leventének meg kell birkóznia a haraggal, a gyásszal és a szerelemmel.
Az Osztálykép elsősorban az útkereső kamaszokhoz szól, de bárkit elgondolkodtat, aki nyitott az őt körülvevő színes világ mozzanataira, az első szerelemre, csalódásokra és újrakezdésekre.

 

2016 őszén kezdtem a regényt, és miközben folyamatosan írtam, feltettem egy rajongói történeteket közlő oldalra, ahol a kedvező fogadtatás hatására többször is átdolgoztam. 2017 tavaszán olvastam először a [bekezdés] pályázatról, nagyon megtetszett a mentorprogram, a sajátoménak éreztem. Annyi év fióknak írás után végül a barátaim támogatására beküldtem az Osztályképet. Már csupán az megkönnyebbüléssel és elégedettséggel töltött el, hogy megtettem ezt a lépést, megírtam egy regényt, és elküldtem egy kiadónak. A további örömhírek ősszel érkeztek: először a továbbjutásról, majd arról kaptam e-mailt, hogy az egyik győztes vagyok. Ekkor kezdődött el a munka további része, a szerkesztés és a formába öntés.

Bár úgy tartom, hogy egy történet sosincs teljesen készen, hiszek abban, hogy minden megkezdett [bekezdés]-sel elindulhat párbeszéd olvasó és szöveg között. Csak remélhetem, hogy az Osztálykép is sok kérdést ébreszt az olvasókban.

 

Tavaszváró (novella),  Tilos az Á 18 Nőttem című online antalógia, 2019

Álomépítő (novella), Aranymosás irodalmi magazin, 2014

Bárka (novella), Aranymosás irodalmi magazin, 2014

 

♠ Interjúk:

Egy meleg srác olvas – #LMBT-t olvasunk: Krausz Emma

Lendület magazin – 2 perc Krausz Emmával

Ink, maps & macarons – Krausz Emma interjú: Osztálykép

KR világa, könyvek amiket ajánlok – Kérdezz-felelek Krausz Emma írónővel

Carrie, női rovat – Osztálykép könyvajánló és interjú

Lap, lap után – Interjú Krausz Emmával

Közönséginterjú Krausz Emmával

Adri könyvmoly könyvei: Exkluzív interjú Krausz Emmával!

Frey Éva, az Allegórium szerzője – Interjú Emmával

Ana Könyvespolca – „Szerettem volna egy erős hangulatú, őszinte ifjúsági regényt írni.” – Interjú Krausz Emmával

Felhősárkány oldalak – Interjú Krausz Emmával

♠ Kapcsolat:

krausz.emma [at] gmail [dot ] com

A bejegyzés trackback címe:

https://krauszemma.blog.hu/api/trackback/id/tr8315518542
süti beállítások módosítása