Krausz Emma írásai

Mi is az az LMBTQ?

2018. március 14. - krauszemma

32.pngHa az Osztálykép beharangozójáról olvastok vagy a honlapomon böngésztek, gyakran találkozhattok az LMBTQ kategóriával. De mit is fed le pontosan? 

 

 

 

 

 

 

Az LMBTQ egy betűszó, a szexuális és nemi kisebbségek összefoglalására használatos, és az angol ’LGBT’ angol rövidítésből származik. A betűszóban mindenegyes szó kifejez egy-egy szubkultúrát, közösséget és hozzátartozó szervezetet.

Leszbikusok

Azon nők, akik romantikus és szexuális vonzalmat éreznek más nők iránt.

Melegek

A ’meleg’ szó egyaránt jelölhet nem heteroszexuális férfit és nőt, ugyanakkor többnyire azon férfiakat értik alatta, akik romantikusan, szexuálisan vagy érzelmileg is férfiakhoz vonzódnak.

Biszexuálisok

Olyan emberek, akik férfiakhoz és nőkhöz is vonzódhatnak romantikusan, szexuálisan vagy érzelmileg. Ez a vonzódás nem feltétlenül azonos szintű.

Transzneműek

Gyűjtőfogalom, azon emberek tartoznak ide, akiknek a nemi identitása és/vagy nemi önkifejezése eltér a biológiai nemüktől. Ebbe a kategóriába soroljuk a transzszexuális, transzvesztita/cross-dresser vagy egyéb transz* személyeket.

 

31.pngAz összes közösséget feltüntető betűszó így teljes: LGBTTTIQQA, azonban a gyakorlatban többnyire LGBTQ+ kapcsolatként találkozhatunk vele.

+Mit jelent a queer?

A kifejezés eredeti jelentése, szokatlan, tágabb értelemben, másság. Mindazon emberekre használt fogalom, akik éppen felfedezik szexuális és nemi önkifejezésüket, akik nem csak heteroszexuálisak.

+Mit jelent az interszexuális?

Azokat az embereket hívjuk interszexuálisnak, akik nem szokványos (külső és belső) nemi szervekkel, kromoszómákkal, hormonokkal születnek. Ez az állapot nemcsak születéskor, de a fejlődés későbbi szakaszában is jelentkezhet. Régebben a görög mitológiából jól ismert ’hermafroditának’ nevezték őket, de ez a kategória a modern orvostudományban meghaladottnak számít.

+Mit jelent az aszexuális?

Az aszexuális egyáltalán nem vagy csupán ritkán érez szexuális vonzalmat egy másik személy iránt. Nem szexuális zavar, és nem egyenlő a cölibátussal, ugyanis sok aszexuális ember számol be arról, hogy maszturbál és romantikus vonzalmat tapasztal, éppenséggel belső késztetésük nincs szexuálisan közeledni másokhoz. Így az aszexualitás is egy spektrum, megannyi fajtája létezik: valakiben csak akkor ébred vágy, ha kialakult érzelmi kötelék közte és a partnere között (demiszexuális), valaki elvétve érez szexuális vonzalmat (szürke-aszexaulitás).

Források:

Magyar LMBT Szövetség:
http://www.lmbtszovetseg.hu/

Transvanilla – Transznemű Egyesület
http://transvanilla.hu/

Aszexi – blog
http://aszexi.tumblr.com/

LGBT Ireland
http://www.lgbt.ie/about/what-is-lgbt

További olvasnivalók és érdekességek:

 

Szeretettel:

krausz_emma_aliras.png

 

 

 

Képek forrása:

Pexels.com & Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://krauszemma.blog.hu/api/trackback/id/tr6115519904
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása