Krausz Emma írásai

Írók egymás között – Hogyan hozzuk magunkat írós hangulatba?

2018. december 09. - krauszemma

A legutóbbi Írók egymás között témánk az írós hangulat volt, pontosabban, mi előzi meg az írást? Vannak-e bizonyos szokások, rutinok, amelyek segítenek megteremteni az alkotási vágyat és munkára ösztönöznek?

 

 

 

 

 

 

Azokhoz az írókhoz tartozom, akiknek egy sor kialakított szokása van. Szeretem, ha az írásnak van egy üteme. Mondhatjuk úgyis, hogy egy szertartása és meditációként működik. Elcsendesem és befelé fordulok, egy pontra, egy másik világra összpontosítok, amit meg szeretnék érteni és át szeretném neki adni magam. Folyamatosan gyakorlom, valamikor gondolat szintjén maradok, máskor jegyzetelek, vagy leülök, a tervezést meghaladva írni kezdek. Ahhoz, hogy teljesen átéljem a regény világát, a következő ráhangolódó lépéseket teszem.

 

0. Kuckó

Talán a legfontosabb. Írás előtt szeretek elvonulni az „írós kuckómba”, a szobámba. Többnyire egyedül szeretek írni, de volt, hogy a szabad levegőn, eldugott tereken, padokon jegyzeteltem, de végül mindig visszatérek az íróasztalomhoz.

 

1. Zene

Imádom zenével színesíteni az írást. Valahogy nálam ez a kettő párban jár, elválaszthatatlanok egymástól. Ha írás, akkor előveszem az éppen aktuális kedvenceimet vagy saját zenelistát készítek, ami elengedhetetlen, hogy a szereplőim fejébe lássak. Többnyire az írás megkezdése előtt, az ötleteléskor vagy jegyzeteléskor hallgatom, de szívesen választok instrumentális számokat a kidolgozáshoz is. Különösen szeretem a „természet hangjait”, az esőt (elalvás előtt is), a tengert vagy a hosszú, végtelenített keveréseket. A cikkírás közben éppen a Szárnyas fejvadász 2049, „Mesa-2049” Medleyt hallgatom.

 

2. Pinterest

Mióta felfedeztem a Pinterestet, elválaszthatatlan barátok lettünk. Szeretem, hogy egy kulcsszó begépelése után világok nyílnak meg, és saját táblákat készíthetek, akár regényekhez, akár zsánerekhez. Azért is felkeresem, hogy írástechnikai feladatokat, ujjgyakorlatokat, idézeteket gyűjtsek. Ezek nem utolsósorban jó játékok, és szintén elgondolkodtatnak.

 

3. Gyertya és a tea

Mostanában hihetetlen mód felgyorsult az életem, ezért a gyertya és a tea azért kerülhetett be az írói szokások közé, mert jól működött a nap végi kikapcsolódásnál, segített elvonatkoztatni a mindennapi feladatoktól. Mindkettő megidézhet egy másik világot, a gyertya fűszeres illatával, a tea az édes ízével. Akkor is jó, ha el szeretnénk csendesíteni, a zöld tea sok mindenre gyógyír.

 

4. Jegyzetek

Az előző ponttal szorosan összefügg a jegyzetelés. Változó, hogy ez hogyan valósul meg nálam, felváltva írok füzetbe és gépen. A rendszerezéshez hozzátartozik, hogy az utóbbi időben inkább papíron gondolkodom, mert átláthatóbbnak érzem. A gépelésnek viszont az az előnye, hogy gyorsan, akár egy szóval visszakereshetek egy-egy információt.

 

5. Írás előtt

Ha a jegyzeteket átnéztem, jöhet az írás. Ha már írtam valamit, akkor átolvasom az utolsó oldalakat, bekezdéseket, hogy felvegyem a szálat, vagy átlássam a karakter motivációit. A jegyzeteket szintén megnyitom, folyamatosan használom, ha elakadnék, de többnyire ezek támpontokként szolgálnak, írás közben igyekszem nem megkötni a kezem.

 

 

+1. Canva

Ez éppolyan szerelem az első látásra találkozás volt, mint a Pinteresttel. A Canva egy kreatív felület, ahol mindenféle szemnek kápráztató képet, reklámelemet készíthetünk. Gyakran megfeledkezem az időről, teljesen kikapcsol, amikor a regényekhez könyvborítót, CD-borítót szerkesztek. A Canva sok funkciója és kelléke ingyenesen hozzáférhető, ráadásul folyamatosan bővítik.

 

Összességében ezekkel a lépésekkel hangolódom az írásra, persze nem szigorú sorrendben, hanem azt veszem előrébb, ami épp aktuálisan a legjobban segít. Sokat számítanak, mert nemcsak az írásnál, hanem a mindennapoknál is jólesik kikapcsolódni gyertyával, zenével vagy éppen szerkeszteni a Canván.
A többiek írását, Kláriét, Fanniét és Gabiét, a nevükre kattintva olvashatjátok.

 

Ti valamit kipróbálnátok a fenti listából? Nektek mi szerepelne rajta, és mivel egészítenétek ki a hét lépést?

 

Szeretettel:

krausz_emma_aliras.png

 

 

 Képek forrása:

Pexels.com & Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://krauszemma.blog.hu/api/trackback/id/tr5815520342

Írók egymás között - Hogyan hozzuk magunkat írós hangulatba? - Gabriella's Writing 2018.12.11. 14:25:23

[…] a témára. Most elmesélem nektek, mi is kell nekem a hatékony íráshoz! Fanni, Klári és Emma bejegyzését a nevükre kattintva […]
süti beállítások módosítása