Krausz Emma írásai

Tíz coming-of-age film, amit érdemes megnézned

2018. március 04. - krauszemma

14.pngAz idei Oscar-gála két várományosán, a Szólíts a neveden (négy jelölés) és a Lady Bird (öt jelölés) filmen felbuzdulva összeállítottam a saját, tíz tételből álló coming-of-age (röviden és velősen: felnőtté válásról szóló) ajánlómat. A lista nem teljes, a személyes kedvenceim szerepelnek benne, ezek a művek mind nagy hatással voltak az írásaimra. A cikk végén kitekintek azokra a filmekre is, amiket még nem láttam, de felkerültek a bakancslistámra.

 

 

 

10. Csillagainkban a hiba (2014)

Nehéz volt a döntés az utolsó helyezettről. Az ajánló összeállításakor annyi cím jutott eszembe, hogy a Csillagainkba a hiba végül a lista sereghajtója lett. Sokáig halasztottam a megnézését (és a könyv elolvasását), mert John Green neve akkor már egyet jelentett nekem az Alaska nyomában könyvvel, és tartottam tőle, milyen lesz a film (és a könyv). Kár volt elodáznom. Szép történet, amiben a főszereplőknek hamar és gyorsan kell felnőniük, hiszen mindketten rákkal küzdenek. Egy ilyen helyzetben nagy bátorság szeretni. Papír zsebkendő ajánlott!

 

9. To the Bone (2017)

Ha szeretted a Jégviráglányok könyvet, akkor ez a film is lebilincsel. A klasszikus ’coming-of-age’ felállás adott, a főszereplő Ellennek szembe kell néznie a legnagyobb démonával, az anorexiával, hogy megtanulja elfogadni önmagát és szeretni az életet. Kiváló szereplőgárda (Lily Collins és Keanu Reeves) garantálja a szívbemarkoló élményt.

 

8. Egy magányos tinédzser (2016)

A tinédzser élet kínos, ezt mindenki tudja, de ennyire hitelesen és emberien kevés film tudja bemutatni. Nadine tizenhét éves, egyetlen baráttal, apa híján, egy önfényező báttyal és egy drámakirálynő édesanyával megáldva. Ha ez még nem lenne elég, Nadine legjobb barátnője összejön a Mr. Tökéletes testvérrel. Szívás. Innentől kezdődik Nadine erőltetett menete a felnőtté válás útján, hogy kiderítse ki is ő ebben a kavalkádban. A film emberi a szó szoros értelemben, családi drámák, jó párbeszédek teszik színessé a tinédzser lány hétköznapjait. Na meg Woody Harrelson. Ő a kötelező pont az i-re.

 

7. Harry Potter-széria (2001–2011)

Ki gondolta volna? Ha rajtam múlik, minden listában megjelenik a Harry Potter. Rengeteg adott nekem ez a történet, és bátran állíthatom, hogy a korosztályom mérvadó fejlődésregénye és ’coming-of-age’ filmje. Az árva Harry Potter tizenegy évesen tudja meg, hogy varázsló, és mint minden varázslónak és boszorkánynak, neki is ki kell tanulnia a mesterséget. A Roxfort az új otthonává válik. De ezt az otthont és a varázsvilágot sötét erők fenyegetik. Harry Potternek (kötetről kötetre és) filmről filmre fel kell nőnie a feladathoz, hogy szembenézzen nemezisével, Voldemort nagyúrral. Bár a filmekben sok jelenetet megváltoztattak, még így is remek szórakozást és kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

6. Donnie Darko (2001)

15.pngAz iskolai filmklubban láttam tizenévesen. Örökre velem maradt. Sötét és borongós, nagyon zavaros és a történetet összefoglalni majdhogynem értelmetlen, de teszek egy próbát: Donnie meg van győződve arról, hogy közel a világvége, veszélybe kerül a családja. Mindezt Frank, egy nyúljelmezt viselő férfi mondja neki, akit csak ő lát. Donnie mindent megtesz azért, hogy elhárítsa a közelgő pusztulást. Két nagy erénye van a filmnek: a nyomasztó atmoszféra és Jake Gyllenhaal. A színész itt bizonyította először, hogy mekkora tehetsége van, bármit el képes játszani. Plusz pontot érnek Gary Jules által újraénekelt, ikonikussá vált akkordok. A Mad World jól tükrözi a szorongó tinédzser harcát a világgal, és valahol miénket is, nézőkét.

 

 

 

5. Egy különc srác feljegyzései (2012)

Kötelező darab, Stephen Chbosky saját regényét vitte vászonra, de még milyen jól. Charlie introvertált, elsős gimnazista fiú, aki nehezen nyílik meg másoknak. Akkor érkezik a fordulat, amikor megismerkedik két belevaló felsőssel, Sammel és mostohabátyjával, Patrickkal. Az új barátai révén felfedezi az apró és nagy örömöket, a szexualitását, a vad bulikat. Ahogy azonban haladunk a filmben, világossá válik, hogy a kamaszkor mennyire zavaros, és legalább annyi buktatója van, mint felnőtt életnek. Főleg, ha a traumákat mélyen eltemetjük magukban.

 

4. Akvárium (2009)

13.pngAz Akvárium egy gyöngyszem. Akkor bukkantam rá, amikor sorra vettem és megnéztem Michael Fassbender karrierjének első filmjeit. A korai munkái közül ezt élveztem a legjobban az Éhség mellett. A története a következő: A tizenöt éves Mia Kelet-London lepukkant, kisemmizett lakótelepén él az egyedülálló édesanyjával és húgával. Miának rossz a kapcsolata az édesanyjával, meglóg az iskolából, és egyetlen célja, hogy hiphop táncos legyen, elhagyatott panelekben gyakorolja untig a tánclépéseket. Kilátástalan és sivár az élete, míg egy nap édesanyja bemutatja családjának Connort, az új barátját. Connor színt hoz a hétköznapokba, az egyedüli, aki biztatja Miát, vegyen részt egy táncválogatáson. Csakhogy Connornak is van egy titka, ami veszélyezteti a család boldogságát. Ennek a filmnek is legalább olyan erős és nyomasztó az atmoszférája, mint a Donnie Darkónak, és nemcsak Michael Fassbender, de a Miát alakító színész, Katie Jarvis is remekel benne.

 

 

3. Egy lányról (2009)

Nagyra tartom Carey Mulligan színészi játékát, és sokat vacilláltam, melyik filmje – ez vagy a Ne engedj el! – kerüljön a listára. A klasszikus ’coming-of-age’ alkotás mellett döntöttem, aminek története a 60-as évek Londonjában játszódik, és ami egy tizenéves lány, Jenny kapcsolatát mutatja be a playboy, majdnem kétszer annyi idős Daviddel. Ennek jó vége nem lehet. Ez az első szerelmi csalódás meséje.

 

2. Good Will Hunting (1997)

Mindenki hallott már erről a filmről, legalábbis arról biztos, hogy ezzel a forgatókönyvvel zsebelt be Oscart Matt Damon és barátja, Ben Affleck. A történet: Will Hunting igazi lángelme, jó érzéke van a matematikához, mégis csak a gondnoki szerep jutott neki osztályrészül az M. I. T.-n. Ahhoz, hogy boldoguljon az életben, szüksége van pszichológusa segítségére. Robin Williams nem egyszer bebizonyította, mekkora színészóriás, és milyen jó a mentori szerepekben. Kihagyhatatlan ez a film.

 

1. Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (2015)

Emellett a film mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A gimnazista Greg egyetlen szórakozása, hogy legjobb barátjával, Earllel paródiákat készít régi, klasszikus filmekből. Az élete akkor áll a feje tetejére, amikor édesanyja kérésére barátkozni kezd egy rákkal diagnosztizált osztálytársával, Rachellel. Greg szépen lassan nyit a világ felé. Eddig biztonsági játékos volt, akinek tökéletesen megfelelt a hétköznapi szürkeség. Később, ahogy Rachel rámutat, hogy az élet mennyivel több ennél, Greg is megéli az első csalódások, összeveszésekkel járó zűrzavart. Gyönyörű tanmese a barátságról.

 

A Bakancslista:

Haragban a világgal (1955) James Dean utolsó filmjeinek egyike.

A nyár királyai (2013) Három fiú felnőtté válásának története.

Mustang (2015) Öt, betörhetetlen lány meséje a szabadságról.

Juno (2007) Tinédzserterhesség, Ellen Page és Michael Cera. Kell ennél több?

Állj mellém! (1986) River Phoenix és Stephen King.

Holt költők társasága (1989) Hatalmas ziccer, hogy ezt még nem láttam teljesen, csak részleteket belőle.

Szólíts a neveden (2017), LMBT, első szerelem és az a hírhedt barack.

 

Szeretettel:

krausz_emma_aliras.png

 

 

 

Képek forrása:

Pexels.com & Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://krauszemma.blog.hu/api/trackback/id/tr8815519900
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása