Krausz Emma írásai

5+2 LMBTQ+ könyv az iskolában

2018. április 01. - krauszemma

30.pngNemrégiben olvastam Nádasdy Ádám fordítóval készített interjút, amelyben többek között arról is beszél, milyen fontos lenne, ha a diákok hallanának a homoszexualitásról, és hiteles képet kaphatnának róla. Ezért most összegyűjtöttem öt+kettő olyan LMBTQ+ könyvet, amivel a diákok találkozhatnának az iskolában.

 

 

 

 

Miért lényeges kérdés ez?

 Az iskola úgy működik, akár egy kisebb társadalom. A diák egy új közösségbe kerül, megismeri a normákat, a szabályrendszereket, és először itt kerül kapcsolatba más kortárs csoportokkal és tekintélyszemélyekkel. Minden iskolának megvan a saját nevelői-pedagógiai programja, amit a tanárok közvetlen (dicséret-büntetés) és közvetett (attitűd, értékei) módon is átadhatnak. Éppen ezért mérvadó a hozzáállásuk a társadalmi sokszínűség kérdéséhez. Hogyan gondolkodnak róla és mit jelent nekik?

A társadalmi sokszínűség körbevesz minket. Beszélhetünk különféle nemzetiségekről, vallási, hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, faji, nemi és etnikai csoportokról, eltérő szexuális irányultságú közösségekről. Már az is elég, ha a közvetlen környezetünket szemléljük, észrevehetjük, hogy a világ változatos csoportokból áll. Minél többet vizsgálódunk, annál több lesz a tapasztalatunk, a tapasztalatunk pedig segít megoldani a konfliktusokat. Mindez hosszú távon építi a társadalmat is, termelékenyebbé válik a hatékony együttműködéssel.

Az iskola célja végső soron ugyanez, összekapcsolja a két másik színteret, a családot és a kortárs csoportokat, toleranciára és empátiára nevel a harmonikus együttélés érdekében. De hogyan teheti meg mindezt? Például azzal, ha hiteles példákat hoz irodalmi művekből a társadalmi sokszínűségre, a gyerekek kortárs szövegeket is elemeznek, amelyek értelmezik a közvetlen valóságuk problémáit. Ennek hatására csökkenhet a diszkrimináció és az erőszak, nőhet az elfogadás, valamint a könyvekben megismert élethelyzetek új ötletekkel és nézőpontokkal szolgálhatnak saját nézeteltérésük rendezésére.

Ezért is hoztam most öt(+kettő) LMBTQ+ olvasmányt (részben vagy egészében ez a témája), amelyet a tanárok szabadon, ajánlott vagy kötelező olvasmányként, erkölcstanon vagy osztályfőnöki órán is felhasználhatnak.

 

1. Ava Dellaira: Kedves halottak!

 

Egy angol házi feladattal kezdődik: írj levelet egy halottnak, mindegy, kinek. Laurel Kurt Cobaint választja, mert Kurt fiatalon halt meg, csakúgy, mint May, Laurel nővére, így talán megért egy kicsit abból, hogy Laurel min megy keresztül. Laurel nemsokára egyre több halottnak ír levelet – Janis Joplinnak, Heath Ledgernek, River Phoenixnek, Amelia Earhartnek, szinte abba sem bírja hagyni. Megírja nekik, mi történik az új középiskolában, és hogyan hullott szét May halála után a családja. 

De akármennyit segítenek is neki a levelek, nem tarthatja örökre távol magától az igazi életet. Múltjának kísértetei nem férnek bele az írott sorokba, és Laurelnek szembe kell néznie a gyermekkor lezárulásával, az imádott testvér elvesztésének fájdalmával és a felismeréssel, hogy egyedül mi formálhatjuk a sorsunkat. 

 

Ez a könyv újraolvasós. Két éve kezdtem neki, és hiányzanak a gondolatai, a versbetétek és a címzettek. A gyász a kiemelt témája, de megjelenik benne az LMBTQ-szál is. Stílusában az Amikor búcsúzunk történethez hasonlít. 

2. Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

 

Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.

Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…

Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…

 

Bár a történet felütése lehetne komor is, Simon eltalált, de nem túlzó humora és stílusa gondoskodik a szórakozásról. Mindemellett számos jó kérdést is megfogalmaz a szexista poénokról, a coming-outról, a konszenzus lényegességéről, a barátságról és az elfogadásról.

A legjobb, hogy nemcsak könyvben, hanem filmen is élvezhetjük Simon történetét, ha hihetünk az imdb-nek, 2018 júniusában Kszi, Simon címmel Magyarországon is bemutatják a kint már nagysikerű mozit.

 

3. David Levithan: Nap nap után

 

„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

 

27.pngTöbb szempontból is különös ez a könyv. Egyrészt van egy ember, aki mindennap más testében ébred. Az okát maga sem tudja, de közel hatezer napja más ember bőrébe bújik. Ez már fölvet néhány kérdést: mennyiben lehet ezt ép ésszel fölfogni, hogyan képes az ember ilyen gyorsan adaptálódni, előhívni információkat más ember fejéből, mennyiben etikus és konszenzus dolog valaki testét megszállni (ha beszélhetünk egyáltalán etikusságról, hiszen a 'testbitorló' is áldozata a történeteseknek)? Na és ott van az identitás kérdése is. Joggal kérdezheti, ki vagyok én mások életében? Hogyan határozom meg magam? Mik a saját érzéseim? Milyen felelősség hárul rám egy test megszállásával? Milyen a szexualitásom?

Ez a könyv kiváló alapanyag erkölcstanra is, hiszen nagyon jó vitatéma lehetnének a fent felsorolt kérdéseken túl az is, vajon számít-e a szerelemben a bőrszín, a nem, vagy csak a lélek?

Az élményt a nemrég bemutatott film teheti teljessé. 

 

4. Marie-Aude Murail: Oh, boy!

 

Három ​testvér néhány órája magára maradt a világban, de megesküdtek, hogy soha senki nem választhatja el őket egymástól. A legidősebb Siméon, tizennégy éves. Cingár, barna szemű. Különleges ismertetőjele: intellektuálisan koraérett, már az érettségire készül. A középső Morgane, nyolcéves. Barna szemű, elálló fülű, osztályelső. Különleges ismertetőjele: a felnőttek minduntalan elfeledkeznek a létezéséről. A legkisebb Venise, ötéves. Kék szemű, szőke, elragadóan bájos. Olyan kislány, amilyet mindenki szeretne magának. Különleges ismertetőjele: forró szerelmi történeteket játszik el a Barbie babáival. A Morlevent gyerekek nem hajlandók a sorsukat az első jöttment szociális asszisztensre bízni. Az a cél hajtja őket, hogy kikerüljenek a gyermekotthonból, ahová elhelyezték őket, és családra leljenek. Két személy lehetne a gyámjuk. Csakhogy eleinte egyiknek sem fűlik hozzá a foga. Aztán meg egyszerre mindkettőnek. De az egyik nem túl rokonszenves, a másik meg felelőtlen, ráadásul… Ja igen! És ez a két személy ki nem állhatja egymást.

Egyszeriben torokszorító és humoros, mesterien egyensúlyozik a drámai és a poénos mozzanatok között. Végig lebilincselt, faltam a sorokat, a karakterek élnek benne, a cselekmény oldalról oldalra fokozódik. A történet pedig egyszerű, számtalanszor találkozhattunk vele, de az elmesélés módja teszi igazán egyedivé.

Ez a könyv kiváló iskolapéldája a körülöttünk levő világnak, számtalan tizenéveseket érdeklő problémákat boncol: a gyászt, a testvéri szeretetet, a homoszexuálisokkal szembeni előítéletet, az árvaság és a betegség kérdéskörét és a nők elleni erőszakot. Mindezekkel ügyesen, érzékenyen bánik.

 

5James Lecesne: Trevor

 

Trevor egy vidám, jó humorú, tizenhárom éves fiú, de otthon és az iskolában különcként kezelik. Trevor művész szeretne lenni, mégpedig olyan, aki megváltoztatja a világot. De miért vesz föl csillogó Lady Gaga-jelmezt halloweenkor? Trevor szerint azért, mert jól néz ki, és amúgy is Lady Gaga a példaképe. A többieknek erről teljesen más a véleménye. Egy ideig a szülei és a barátai is megpróbálnak úgy tenni, mintha Trevor egy átlagos srác lenne. Hisz ez volna a legjobb, nem? Könnyebb elfogadni azt, aki olyan, mint te vagy én. Ha valaki nagyon más, akkor mindenki félrenéz, és reménykedik, hogy nem jól látja. De Trevor különleges, tehetséges és más, és ilyen is akar maradni. De meddig úszhat szemben az árral?

 

Ez a könyv (96 oldal) még az az Oh, boy!-nál (192 oldal) is rövidebb, mégis jelentős mondanivalóval bír. Főszereplője Trevor más, mint a többiek. Neki ez a természetes, ettől még ő Trevor. Bár a környezete próbál szemet hunyni a hóbortja felett, vagy nem odanézni, Trevor küzd a saját boldogságáért.

Ennek a történetnek is kiemelt témája az elfogadás, a másság és az identitáskeresés. Rendkívül jól szemlélteti, mi zajlik egy útkereső kamasz lelkében.

 

+2 egyetemistáknak

 

6. Murakami Haruki: Szputnyik, szívecském!

 

A Szputnyik, szívecském keserédes történet, mely a szerelem hatalmáról és fájdalmáról szól. A regény főhőse „K”, aki beleszeret diáktársnőjébe, de ahogy az gyakran megesik, a lány szíve másért dobog … A krimibe oltott szerelmi történet az emberi vágyakról szóló, mély eszmefuttatásként bontakozik ki az olvasó előtt. Stílusa utánozhatatlan, „murakamis”, egyrészt végtelenül könnyed, másrészt sejtelmes, izgalmas.

 

Különleges helyet foglal el a szívemben, ez volt az első Murakami-könyv, amit olvastam. A mágikus realizmusa itt is áthatja a lapokat, felismerhetőek benne a később is használt képei, és lebilincsel, mert érteni akarjuk, nagyon érteni. Pedig a története látszólag egyszerű. A főszereplője „K” tanító beleszeret volt diáktársába, Szumirébe. Csakhogy a lány más szeret, egy üzletasszonyt, Miut. És ennyit árulhatok el, hiszen Murakami inkább csak érzésekről mesél, de milyen jól teszi azt.

 

7. Chuck Palahniuk: Láthatatlan szörnyek

 

Shannon McFarland karrierjét derékba töri egy szörnyű „baleset”: egy szép napon éppen hazafelé hajt, amikor valaki rálő az autójára. A lövés következtében Shannon elveszíti az alsó állkapcsát, a munkáját és a vőlegényét. Szörnyeteg lesz, akire senki nem mer ránézni. A külvilág többé nem vesz róla tudomást: láthatatlanná válik. A kórházban, a beszédterapeuta rendelőjében megismerkedik Brandy Alexanderrel, aki az utolsó műtétjére vár, hogy végre-valahára igazi nővé válhasson. Brandy, a királynők királynője valójában férfi, de talán ő az egyetlen, aki megérti, milyen szenvedésen megy keresztül Shannon. Sajátos, sokkterápiára emlékeztető módszerét alkalmazva kezelésbe veszi Shannont, és együtt vágnak neki az országot átszelő, őrült utazásnak, amelynek során milliomos öreglányok gyógyszerkészleteit fosztogatják, felfedezik és elpusztítják a múltat, hogy újrateremtsék nem létező jövőjüket.

Olvastad a Harcosok klubját? Igen? Jó, akkor készülj fel, mert ez a könyv sem lesz sétagalopp. Á, nem. Ez bizony egy újabb gyomorforgató hullámvasút.

Ajánlom mindenkinek, akinek van gyomra és idege, elég hajszála, és nem utolsósorban gyógyszere a fájdalmat elviselni.

 

További információ:

 

 

Szeretettel:

krausz_emma_aliras.png

 

 

 

Képek forrása:

Pexels.com & Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://krauszemma.blog.hu/api/trackback/id/tr3215519910
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása