Krausz Emma írásai

Írók egymás között – 2020-as írós tervek

2020. január 26. - krauszemma

35.pngMár szinte hagyomány, hogy az Írók egymás között csapattal januárban végiggondoljuk írós fogadalmainkat. A következő cikkemben megosztom veletek, hogy miket tervezek. A lányok nevére kattintva – Fanni, Gabi és Klári – elolvashatjátok, hogy ők milyen írós projekteket visznek.

Az előző cikkemmel lezártam a meglehetősen hullámzó 2019-et, és most sok-sok reménnyel és bizalommal nyitom meg a 2020-as évet, ami már abban is különleges, hogy nem csak egy új év, hanem egy új tized kezdete
is.

Nyilván ismeritek az új évi fogadalmakat, az új év babonáit. Bevallom, én szeretem ezeket a szokásokat megtartani, ezekkel ráhangolódni a következő kihívásokra, ezért december 31-ét is írással zártam.
Valahogy természetesnek tűnt bekuckózni, és a délelőtt-délutánt végigírni, ahogy a január 1-jét is egy újabb fejezettel, újabb írással megnyitni.

Márpedig tavaly ősz óta folyamatosan dolgozom egy új regényen. Annyit elárulhatok róla, hogy Harmincszorszép munkacímen fut, szintén egy ifjúsági történet lesz, ami főleg a szorongást, a poszttraumás szindrómát járja körül. Hatalmas szerelmem lett ez a projekt, többek között azért is, mert ismét kísérleteztem vele. Ez a történet egyes szám első személyben szólal meg, és egy nézőpontkarakter szemüvegén keresztül ismerhetjük meg a többieket. Ahogy haladok vele, egyre jobban hozzám nőnek a karakterek, nehezen engedem el őket, a kezüket. Most, hogy felszabadultam a vizsgák kötelezettségei alól, és csak a munkára összpontosíthatok, az írást újra elővettem. A január vége, február biztosan erről a projektről fog szólni, szeretném befejezni.

Tavaly nyáron újra novellázni kezdtem. Mindig is szerettem úgy gondolni a novellára, hogy semmivel sem kevesebb a regénynél, hanem egy merő játék. Júliusban és augusztusban szükségem volt ezekre a játékokra, még ha volt olyan, amit kevésbé éreztem jónak, gondoltam, lehet, jó lesz később, valamiért, okkal írtam meg. Továbbra sem mondtam le arról, hogy ezeket a novellákat valamilyen formában novellafüzérré szervezem. A Hedera története egy előfutára volt ennek a gondolatnak, 2020-ban lesz lehetőségem ezt tovább fűzni.

2020-ban is szeretném folytatni ezt a hagyományt, sokat novellázni. A legjobb, hogy az Írók egymás között csapattal sok írós projektet tervezünk, köztük egy havonta jelentkező novellasorozattal. Fanni ugyanis rátalált a csodálatos Sleeping at Last együttesre, és a csodálatos albumaikra, amelyekben az univerzum titkainak feltárására tesznek kísérletet. Novelláinkkal szeretnénk ehhez a gondolatfolyamhoz tenni a sajátunk, az elkövetkező tizenkét hónapban minden bolygóhoz, Holdhoz és Naphoz írunk egy-egy történetet.

Továbbá az Írók egymás között csapattal továbbra is minden hónapban jelentkezem írós cikkekkel. Már összeállítottuk az egész éves menetrendet, és lesz itt minden, gender és írás, írástechnika és motivációk. Izgalmas évnek nézünk elébe!

Már csak abból a szempontból is, mert van még egy projekt, amit a négy évszakra alakítottunk. Ez nem más, mint az olvasóklubunk. Mind a négyen, egy számunkra fontos, meghatározó regénnyel készültünk. Ezen regények elolvasására három hónap áll rendelkezésünkre, és az írós cikkeken felül érkezik majd egy személyes könyvmustra, ki mit szeretett, mit tanult a könyvből, és a másikról.

Egyéb írós projekteket is kigondoltam erre az évre. Klárival tavaly elkezdtünk játszani a görög istenekkel. Felsoroltunk néhány istent, majd egy szerencsekerékkel sorsoltunk, ki melyik istennel fog történetet írni. Született már néhány novella, ezeket is szeretném feltenni, megosztani, és leporolni valamennyi régi isten történetét, és új, friss szemszögből megközelíteni azokat.

Az írós projektek mellett van egy másik 2020-as terv. ALISA-val (Ruskó Eszter) továbbra is szeretnénk a közönséget egy összművészeti élménnyel meglepni, folytatni együttműködést, A nimfa és a madár koncertet valamiféleképpen újragondolni, és egy újabb műsorral a nézők elé állni.

Emellett terv még a személyes blogom átgondolása, hogyan és miként írjak, és legfőbb, miről. Továbbra is foglalkoztatnak a pszichológiai, oktatásbeli kihívások és nehézségek. Kiváló alkalmat és lehetőséget nyújt a BloggerKépző a tanulásra. Ajánlom mindazoknak, akik szeretnének jobban elmélyedni a hatékony és jó blogolás rejtelmeibe.

Végezetül pedig idén is jelentkezni fogunk podcasttel! Már beszéltem Élménygyűjtögetővel az együttműködésről, két közös podcasttel már biztosan érkezünk idén. Beszélünk a szorongás és az utazás kapcsolatáról, a bénító gondolatokról és a kalandokról, valamint az írásról is.

Összességében ez egy nagyon munkás, kreativitással teli időszak lesz. Alig várom, hogy a hosszú vizsgaidőszak után belevethessem magam újra az írásba, és remélem, hogy az írós tervek közül sok-sok minden
megvalósulhat.

Szeretettel:

krausz_emma_aliras.png

 

 

 Képek forrása:

Pexels.com & Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://krauszemma.blog.hu/api/trackback/id/tr9715520386
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása