Krausz Emma írásai

Írók egymás között – Írós példaképek

2019. február 24. - krauszemma

Ebben a hónapban az írói példaképekről szólunk néhány szót a lányokkal. Ahogy végigtekintek az eddigi kedvenc olvasmányaimon, megfigyelhető egyfajta minta – vagy nevezhetjük korszakoknak. Más volt a fontos gyerekszemmel, és mást tartok lényegesnek felnőttként. Más fogott meg egyetemistaként és pedagógusként. Ezért tűnik időutazásnak ez a cikkírás – végigkövetem, hogy kik adtak a legtöbbet, kitől mit tanultam, és miért szerettem meg őket.

 

 

 

 

 

Kezdő íróként a gyakorláson – vagyis a konkrét íráson kívül – abból nyertem a legtöbbet, ha megfigyeltem mások eszköztárát. A szórakozáson túl elkezdtem vizsgálni, mi tetszik az író történetében. Visszatekintve mindig az fogott meg, amiben éppen fejlődni szerettem volna, ami valamiért megszólított. Három író különösen nagy hatással volt a munkámra, ők igazán elvarázsoltak világukkal.

 

 1. J. K. Rowling

Gyerekkoromban anyu sokat küzdött azért, hogy regényt vegyek a kezembe. Na nem mintha nem olvastam volna könyveket, de a lányregények helyett többnyire az állatos ismeretterjesztő albumok polcaihoz mentem először, és rendre valamilyen természetismerethez kötődő könyvvel kötöttünk ki a pénztárnál. A regényektől kezdetben ódzkodtam, mivel gyakran a kötelezők rémképe lebegett a szemem előtt. A regényes fordulópont éppen a Harry Potter-sorozattal érkezett el. Rengeteget adott nemcsak nekem, de az egész családomnak. A nagyimmal felváltva olvastuk a könyveket, volt közös téma, a szereplőket hamar a szívünkbe zártuk. Mégis legjobban – azontúl, hogy menthetetlenül szerelmes lettem az olvasásba – a világteremtése ragadott meg a legjobban. A varázsnevek és -lények, a világ köré szőtt mitológia teljesen elbűvölt. Annyira, hogy a mitológia és a folklór tanulmányozása mind a mai napig az egyik kedvenc elfoglaltságom. Felnézek a világteremtő írókra, mert hihetetlen kutatómunkát és logikai készséget igényel, hogy a mindenre kiterjedő elemek összeálljanak és működjenek.

 

 

2. Haruki Murakami

A bejegyzéseimben sokszor előfordul Haruki Murakami neve. Nem véletlenül. Egyetemista koromban rátaláltam a Szputnyik, szívecském! könyvére, és onnantól kezdve nem volt megállás, kisebb-nagyobb megszakításokkal olvastam a regényeit. Murakami különös atmoszférát teremtő írásaival fogott meg a legjobban. Mágikus realizmus – mondták. A mágikus realizmusa finoman egyensúlyozik a megfogható és a megfoghatatlan között, és éppen a megmagyarázhatatlan, mégis megtörténő elemekkel teszi igazán ismerőssé a valóságot. Imádom a szereplők hangjait, a férfiak és nők sorokban egymásnak feszülő látszólagos ellentétét, a felvillanó másvilági képeket, a jazz zenét és a pubokat, a gyarló emberek bizonytalanságait, hozzá az egyszerű stílust. Emlékeztet egy cukortól és citromtól mentes, üres teára. Semmi sallang, a tartalmat a gondolataiddal és a teaivás jelentőségével adod hozzá. Murakami elbeszélői papírkönnyűnek tűnnek, de minden váratlan fordulattal elevenebbé válnak. A stílusa sokáig velem marad.

 

 

3. Alessandro Baricco

Murakami és Baricco nálam kéz a kézben járnak. Ugyanakkor fedeztem fel őket. Számomra mindketten minimalisták, a szavaik kimértek és jelentőséggel bírnak, mégis másképp művelik a minimalizmust. Baricco írásai tömörek, élénk szóképekkel telik. Különösen a párbeszédei, a gyöngyök módjára egymásba fűzött mondatai fogtak meg. Főleg, hogy minden kijelentése valamilyen érzést hagy az olvasóban, a keretes szerkezetei pedig mankóként vezetik a szemet. Tőle az egyedi, őszinte képeit szerettem, egy darabig gyűjtöttem őket, füzetben jegyeztem föl a kedvenc mondataim.

Bár ez a három író igazán nagy hatással volt rám, sokan vannak, akiket megszerettem, és akikhez sokszor visszatérek. Ilyen például Neil Gaiman. A történetei igazán inspirálóak, a világai szintén a különféle mitológiáinkból táplálkoznak. Bámulatosnak tartom, ahogy egyedi átiratokat ír mesékre és ismert, kevésbé ismert mitologikus szereplőkre és cselekményekre. A sort pedig folytathatnám, hiszen jelenleg ifjúsági regények és krimiregények szerzőivel ismerkedem.

 

Van esetleg a fenti írók között kedvenced? És a te listád milyen írókból állna?

A többiek írását, Kláriét, Fanniét és Gabiét, a nevükre kattintva olvashatjátok.

 

Szeretettel:

krausz_emma_aliras.png

 

 

 Képek forrása:

Pexels.com & Pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://krauszemma.blog.hu/api/trackback/id/tr7915520350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coque iphone X 2019.09.02. 19:14:19

Hey JacqueI as well happen to be reading through the different changes with Workboxes but they have made the decision with my very own aged young children they may require the physical tip, they work effectively originating from a collection (at many period little ones ought to send to a to-do list). I really do obtain one question although which i haven’t acquired around in order to requesting any individual consequently I'll consult you. As you fully grasp this method ready to go Outlined on our site be interested to understand the length of time15411 it will take to be able to fill out often the bins each night? Adore to listen to again compared to you when you are upwards and going on. [url=https://www.blizzcorp.fr/]coque iphone X[/url]

coque iphone 87 2019.09.02. 21:21:59

i thought ipad device may have numerous great features!!! but its with a lack of considerably more major stuff!! good facts gentleman!!! [url=https://www.octagone.fr/sitemap.xml]coque iphone 87[/url]

coque iphone 7 2019.09.09. 09:45:31

that will, amongst others, tells Canadians if their own internet giant (ISP) uses Serious Bundle Check up technology or maybe DOTS PER INCH. ISPs utilize DOTS PER INCH to think about just what programs individuals are serves to decide which people Deeply supply inspection (DPI) grades a brand new time period in the historical past associated with societal command along with, again, we have to question typically the money of management stuck within the technology. The actual management set in DOTS PER INCH may differ from your architectural mastery involving overpasses; DOTS PER INCH works via software and thus their setting regarding manage is far more liquid in comparison with real. Handle doesn't block, although prepares food by "increasing the actual likelihood of any preferred results as an alternative to its absolute determination" (Samarajiva, 1996, l. 129). The web seems open up though the sombre computer software of serious packet check up right now discreetly handles Online targeted visitors by softly powering all of our devices into quickly and slow lanes. [1] In this particular quick composition My goal is to discover what is significant in relation to DPI's ability to manage marketing and sales communications. I truly do therefore frist by identifying the nature of this kind of handle, secondly pulling the operation, and then by simply taking a chance around the obstacles the item presents to be able to democratic society. [url=https://www.bangbangkid.fr/sitemap.xml]coque iphone 7[/url]
süti beállítások módosítása